Dr. Kapantzián Artúr levele barátjához

Kedves Barátom!

A múltkor említettem, hogy 2017 január 4 és 9 között Sydneyben leszek a XVI. Ausztráliai Magyar Kulturális Találkozón („Találkozó”). Az eseménysorozat egyes előadásai többnyire az Új Dél Wales – i Egyetem területén Randwick kerületben rendezték. Nos, tegnap érkeztem vissza és nagy örömmel írhatom, hogy igazán nagyszerű élményekkel gazdagodtam. Nem csupán a személyes barátaimmal való régen várt találkozásokra utalok, hanem a Találkozó előadásaira, eseményeire gondolok, azok bensőséges baráti hangulatára, az emberek kedvességére, mely összességében valóban maradandó élményt nyújtott.

Emlékszel? Korábban többször mondogattam, hogy bizonyos látható és láthatatlan kötelékek, akarva-akaratlanul, szoros emberi kapcsolatokat teremthetnek. Hát ez a Találkozó is ilyen volt. A megjelent többszász résztvevő (látható) szeméből, a kölcsönös lelki forrásból táplálkozó kötödés (láthatatlan) jött létre.

Az elmúlt hat nap alatt, Ausztrália legtöbb államából, Új-Zealandról Magyarországról, Olaszországból, sőt közvetve Kanadából és Braziliából is érkeztek honfitársak, hogy közösen ünnepeljük anyanyelvünk különleges szépségét, a magyar tudományos eredményeket, művészeti kincseinket, valamint történelmi hagyományaink kulturális örökségünk sokszínűségét. Úgyis mondhatnám, hogy hat napig ünneplőbe öltöztünk: „Vannak, akik nem csak használják, hanem viselik is a nyelvet, mint egy ünnepi ruhát, hogy mások is megcsodálhassák, mert a nyelvnek, ennek a gyönyörű szőttesnek közösségre van szüksége. Annál szebb, minél többen viselik, és szővik bele a saját gondolataikat.” (Balog Zoltán)

Node tudom, hogy nagyon kíváncsian várod a részletes beszámolóm, tehát bár nagyon röviden, de szeretném enyhíteni a kíváncsiságod okozta türelmetlenséget.

Szerdán, január 4-én a választékosan összeállított nyitókoncert előtt az állófogadás alkalmával találkozhattak a régi és új barátok, ismerősök. Másnap reggel Dr Sai-Halász Pál és Csontos János előadásán, korunk pénzügyi-gazdasági és szociológia kérdéseiről szóló beszélgetéssel kezdődött a Találkozó előadás-sorozata. Aznap délután Hangai György, az ausztráliai magyarság történelmét összefogló érdekes előadását hallgathattuk, majd estére László Attila és Ditke könnyű zenei koncertén szórakozhatott a közönség.

“Aki korán kel, aranyat lel”, mondja a népi mondás. Ezt a népi mondást látszott igazolni, hogy a szellemi kincskeresők péntek kora reggelén rábukkanhattak egy különleges kincses ládára. A Budapestről érkezett Pál Feri Atya áldásként szórta ránk a hit, a szellem kincsestárházából az élettel való elégettségérzés kincseit. Feri Atya karizmatikus (merthogy Feri Atya a karjait sem hagyta nyugodni) előadása után, Hunyadi Irén tartott beszámolót Dr Pálffy György kutatási eredményeiről, bemuatva az elmúlt évszázadban (1905-2005) között élt és tevékenykedett magyar/vagy magyar származású Nobel-Díjban részsült személyeket.

Ezt követően az irodalom szerelmeseinek az általam szerkesztett “Szép szavak ládafiából…” cimű irodalmi-zenés előadást mutattam be. A lelkesen kitartó közönség örömére Olaszországból velünk volt a világhírű irodalomtörténész professzor Amedeo Di Francesco, aki a nápolyi egyetemen olasz diákoknak magyar irodalomból tart előadásokat. Az irodalmi műsorok lektorálásával, szakmai tanácsokkal nagy mértékben járult hozzá az előadások minőségi értékéhez. A műsorban ugyancsak részt vett Győr város zenei büszkesége, a világszinvonalon játszó Hangraforgó Együttes. Bizonyára jól emlékszel Ilosvay-Egyed Katalinra, aki önként jelentkezett szereplésre és nagyszerűen olvasott fel egy 1788-ban keltezett magánlevél szöveget. Azt gondolom, hogy a közreműködők és a közönség együtt utaztak a műsor érzelmi-szellemi-zenei “hullámvasútján”.

A “hullámvasút” után igen sok vállalkozó kedvű, fáradhatatlan örökifjú még időben elérhette a nap legizgalmasabb esti-éjszakai eseményét jelentő hajókirándulás színhelyét. Sydney csodaszép belső kikötőjében rájuk várt az esti hajó amely késő éjjelig szorakoztatta a kirándulás résztvevőit.

Az eseménydús Találkozó szombaton reggel kettős színhelyen folytatódott. Egyrészt a Punchbowl-ban lévő Magyar Házban, a legfiatalabbaknak Kory Katalin és a Hangraforgó Együttes tartott zenei-nyelvi foglalkozást, másrészről az egyetemen, egy irodalmi beszélgetés keretében, Patay Ferenc barátunk beszélgetett a Magyarországon széles körben ismert kortárs költő, író, filmrendező Csontos Jánossal valamint a már említett professzor Amedeo Di Francescoval. A beszélgetés során Gáspár András mély gondolatiságot sugalló versmondása mágnesként tartotta az irodalom kedvelő közönséget a teremben.

Kevesen ismerték hazánk az Egyesült Nemzetek Szövettsége által elfogadott világörökséghez tartozó tájait nevezetességeit, amelyekről szombaton délután Dr Papp Éva tartott lebilincselően érdekes előadást. Az előadást követő pár órányi megérdemelt pihenő után frissen jelenhettünk meg a Queenslandból érkezett színtársulat előadására. A színtársulat minden tagját elismerés illeti, hiszen mindössze pár órányi előkészület után, lekűzdve a hiányosságokat fergeteges sikert arattak. A NIDA Játékházban Tamási Áron, Hullámzó vőlegény cimű színjáték zárójelenete után a mintegy 300 lelkes közönöség szünni nem akaró vastapsal jutalmazta a társulatot.

Az utolsó eseménydús nap vasárnapra esett. Strathfield kerületben lévő Unitárius Templomban tartott ökumenikus istentiszteletről talán annyit, hogy életem egyik maradandó élményeként kívánom őrizni az emlékeimben. Hálásan köszönöm az istentisztelet vezetőinek Nt Péterffy Kundnak, Lédeczi Dénesnek Fr. és Pál Feri Atyának, valamint a közreműködőknek: László Attilának, a Hangraforgó Együttesnek és Gáspár Andrásnak.

Nem hagyható figyelmen a január 4 és 8 között minden nap reggel 10 és délután 5 között az egyetemen tartott Táncszeminárium foglalkozások a magyarországi Baranyai Barbara és Szabados Tamás néptánc művészek vezetésével, valamint ugyancsak ezeken a napokon a közeli Regent Hotelben rendszeresen rendezett Táncház esték, amikor a Transylvanic zenekar szolgálta a talpalá valót.

 

A zárókoncertre ismét az egyetem nyújtott színhelyet…….

***

Védnöki vacsora

etc

***

 

Amint olvashatod, kedves Barátom, a Találkozó nagyon érdekes, de méginkább értékes előadásokat eredményezett. A régi barátok ismét találkozhattak, új barátságok szövődtek.

Elismerem, a személyek, dolgok, események azaz a világ megítélése ritkán mondható tárgyilagosnak. Ez sokkal nehezebb, mint személyes véleményt mondani. József Attila így fogalmazta meg a tárgyilagosság feltételét:

„Az meglett ember, akinek szívében nincs se anyja, apja, ki tudja, hogy az életet halálra ráadásul kapja s mint talált tárgyat visszaadja bármikor – ezért őrzi meg, ki nem istene és nem papja se magának, sem senkinek.” (Eszmélet)

Ezek után szerénytelenség lenne, ha tárgyilagosnak tekinteném a saját véleményem, de legtöbbször igyekszem viszonylagos tárgyilagosságra. Nos, azt mondom, hogy a Találkozó szervezése, az előadások lebonyolítása, az egyes szereplők megkeresése és a fellépések összehangolása alapján a Szervező Bizottság minden tagja méltán érdemel elismerést.

Persze, bizonyára olvashatsz majd kritikus, esetleg rosszalló megjegyzéseket is a Találkozóról, hiszen felületesen ítélkezők mindenkor akadnak. Tudod, még mindig azt gondolom, hogy egyfajta „elégedetlen-elégedettség” lehet az emberi fejlődés hajtóereje. Egyrészt törekedni kell az egyéni képesség fejlesztésére, a körülöttünk lévő dolgok, jelenségek jobbá tételére, de ugyanakkor mások puszta létét, milyenségét a dolgok független mivoltát el kellene fogadnunk úgy, ahogy léteznek vagy megjelennek. Ha jól értelmezte, erre tanít minket Feri Atya is.

Végezetűl szeretnék feltenni egy kérdést: mit gondolsz, a Találkozó résztvevőnek vajon milyen maradandó élményük lehetne, ha ez a Találkozó elmaradt volna?

Remélem legközelebb 2020-ban már te is velünk leszel a következő Találkozón Brisbane-ben.

Várva a mielőbbi válaszod, barátsággal,

 

(Dr Kapantzian Artúr)

 

Rozgonyi Magdi

Rozgonyi Magdi - a Magyar Kulturális Találkozó 2017 Szervező Bizottsága - titkár New South Wales-i Magyar Szövetség - Főtitkár Ausztráliai Magyar Szövetség - Public Officer

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.