Dr. PAPP ÉVA

“Magyar Világörökségeink”

„Unokáink is látni fogják?”

Dr. Papp Éva előadása

Dr. Papp Éva az Ausztrál Nemzeti Egyetem Földtudományi Tanszékének kutatója, az Emeritus Faculty tagja, az Antarktisz első magyar kutatónője – bejárta Ausztrália alig ismert belső területei is. Geofizikai módszerekkel kutatott víz, arany és őslények után.

Éva saját kutatásán kívül főleg posztgraduális egyetemi diákokkal foglalkozik mint témavezető, valamint egyre szorosabb szálakkal kapcsolódik a hazai, magyarországi kutatási programokhoz is. Rendszeresen látogat hazai egyetemeket, laborokat, ahol együttmkűdési programokat szervez.

Fő területe mindezek mellett a Magyar Világörökségek. Az UNESCO azért hozta létre és működteti a Világörökség listát, hogy minél több arra érdemes kultur- és természeti kincs megmeneküljön a ma általános, rövidtávú szemléletű, haszonleső pusztítástól. Vajon unokáink, kiknek szánjuk, ismerik-e ezeket a kincseket? Vajon beplántáltuk-e az ő értékrendjükbe is azokat az értékeket, amik nekünk oly fontosak? Sajnos háború esetén az UNESCO Világörökség kategória nem jelent semmilyen külön jogi védelmet, esetleg a figyelmet jobban ráirányítja veszélybe került kulturkincseinkre.

Ez a Találkozó a fiatal generációt szándékozik megszólítani, így az előadás is főleg ebből a szempontból vizsgálja majd a Magyar Világörökséget, amelynek jelenleg nyolc védelmezettje van: a budapesti Duna-part, a Várnegyed, Andrássy út, Hollókő, Aggteleki-karszt, Pannonhalmi Bencés Főapátság, Hortobágy, Pécs ókeresztény sírkamrák, Fertő-vidék, Tokaj-hegyalja.

Ez az értékes előadás január 7-én, szombaton 13.30-kor, nem szabad kihagyni.

Rozgonyi Magdi

Rozgonyi Magdi - a Magyar Kulturális Találkozó 2017 Szervező Bizottsága - titkár New South Wales-i Magyar Szövetség - Főtitkár Ausztráliai Magyar Szövetség - Public Officer

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.