Dr. Pálffy György

Prof. Dr. Pálffy György, nyugalmazott egyetemi tanár üzenete az ausztráliai magyarsághoz.

Tisztelt XVI. Ausztráliai Magyar Találkozó!

Őszinte szeretettel és tisztelettel köszöntök és küldöm üdvözletem – a Kárpátmedencei Őshazából, Magyarországról – minden magyar származású honfitársamnak Ausztráliába.

A történelem szélsőséges viharai megtizedelték a magyar Őshaza lakóit, kegyetlen és kilátástalan körülményeket teremtve, szülőföldjük elhagyására kényszerítve. Ma MÁR a negyedik generáció emlékezik az Óhazára Ausztráliában és azok a második generációs családok, akik szüleivel gyermekként vagy fiatal felnőttként az európai menekült táborokból kapaszkodtak fel a hamburgi, fiumei kikötőkben a szállításukra kész hajókra, hogy valahová az ismeretlenbe, a végtelen vizeken keresztül új hazájukba érjenek.

„65 napig nem láttunk mást csak a sötétlő óceánt. Egymásba kapaszkodva, naponta küzdöttünk meg a félelmeinkkel.” – mondta Bárány Márta, nyári magyarországi találkozásunkkor, amikor az ausztráliai magyarok sorsáról beszélgettünk. „Három gyermekem és 7 unokám van, ők már az új Hazában születtek, az Új Haza, Ausztrália megbecsült polgárai. És magyarul is tudnak. Férjemmel együtt – akivel a Hajón kötöttünk egy életre szóló szövetséget – gyakran mentünk Haza a Kárpátmedencébe, Magyarországra. Őt ott temettem el, hazai földben. Most már egyedül „repülök” és 2 nap alatt otthon vagyok, a szívem húz haza…”

Köszönet az Ausztráliai Magyar Szövetség Vezetőségének, azon belűl is a szervezőknek, Bárány Mártának és Rozgonyi Magdolnának, hogy az első lépéseket meg tudtuk tenni, hogy bemutthassuk az ausztráliai magyarságnak a magyar származású Nobel díjasokat, akik munkásságukkal a világ legmagasabb rangú kitüntetéseit nyerték el alkotó munkájukkal. Azért az értékért, amit a világ fejlődéséhez adtak.

Ezúton fejezzem ki tiszteletem és köszönetem a Magyar Kulturális Találkozó résztvevőinek, hogy meghallgatják az előadást, megtekintik a kiállítást.

Sydney jelenleg Magyar Nobel díjasainkat ismerteti, de a magyar származású, kimagasló alkotók találmányainak, felfedezéseinek száma szinte meghatározhatatlan. 16 évig kutattam a világ fejlődését elősegítő, magyar származású emberek, tudósok, feltalálók kiemelkedő munkásságát. Ennek eredményeként született meg 330 személy munkásságának Tudománytörténeti Kiállítási feldolgozása. A teljes kiállítási anyagot, későbbi bemutatásra ausztrál támogatóinkkal tervezzük a Melbourne-i Magyarok Házában. A Tudománytörténeti Kiállítási anyag eddig feldolgozott és kiállításra alkalmas állapotban rendelkezésre áll az Ausztráliai Magyar Szövetség részére.

Nagy büszkeség számomra és a munkásságomat támogató közösségek számára: a Szegedi Tudományegyetem Természetismereti Tudástár, Dél Alföldi Feltalálók és Újítók Regionális Egyesülete, Magyarok Világszövetsége, Kárpátmedencei Természeti Értékeiért Alapítvány, Fejér Szövetség, Magyarországi Civil Múlti Média Televízió, hogy Ausztráliában ez az érdeklődés és megbecsülés a magyar származású feltalálók, felfedező, tudósok iránt olyan kimagasló, hogy a XVI. AUSZTRÁLIAI MAGYAR TALÁLKOZÓ alkalmából a magyar NOBEL díjasok és munkásságuk bemutatásra kerülhet.

Vitéz Hamvas J. József az Amerikai Egyesült Államokban a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány Elnöke, elnöki kiadványában 40 évvel ezelőtt írta, „amikor először kezdtem gyűjteni a magyar származású tudósokról, felfedezőkről anyagokat, mérhetetlen boldogság és lelkesedés ragadott magával. E lázas munka közepette elhatároztam, hogy ezt a kincset meg kell osztani a magyar fiatalsággal, és a világgal.”

Szentgyörgyi Albert, aki 1937-ban megkapta a C-vitamin feltalálásért a Nobel díjat mondta: „Nem azt kell nézni, hogy a világban ki milyen nagyságú területet foglal el a térképen, hanem mit adtak a világ szellemi fejlődésének.”

A kutatás kiállítása és ismeretterjesztési szintű anyagának jelenlegi feldolgozása 330 személyt érint, de a felfedezések tára szinte kimeríthetetlen gazdagságú.

Engedjék meg, hogy a következő gondolattal zárjam üzenetem:

Természetes dolog, ha egy nemzet büszke azokra a fiaikra, akik tudásukkal az egész emberiséget szolgálták. Ez erősíti népének egészséges önbecsülését és azt a tudatát, hogy ott a helye a művelt nemzetek sorában.

Magyarország-Budapest, 2016. december 11.

Tisztelettel: Dr. Pálfi György, nyugalmazott egyetemi tanár, ny. szakmúzeum igazgató.

Prof. Dr. Pálffy György fenti tárgyú előadására 2017 január 6-án pénteken 11.30-kor kerűl sor.

***

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.