TRANSYLVANIACS nép zenekar

THE TRANSYLVANIAC népzenei együttes 1993-ban alakult. Legtöbb magyar tájegység zenéjét ismerjük, de valahol szívünk mélyén az erdélyi népi zene, ami igazán megfogott bennünket. Megismerve közelebbről valósággal beleszerettünk, látva az emberek kapcsolatát a zenével, tánccal, énekkel. Az elmúlt húsz év alatt nagyon sokszor utaztunk csoportosan, vagy egyénenként Magyarországra, Erdélybe, a Felvidékre, hogy találkozzunk az ottani hivatásos zenészekkel, akik segítettek abban, hogy tanulmányozzuk, elsajátitsuk, tökéletesítsük a különböző tájegységek zenéit. Ez a különleges zenei világ az, ami inspirál és megihlet bennünket!

Zenekarunk célja, hogy Ausztrália-szerte nemcsak a magyar rendezvényeken, de az ausztrál közönséggel is megismertessük a magyar népzene gazdag tárházát.

Szoros kapcsoltot alakítottunk ki, és együttműködünk a Kengugró Ausztrálian-Hungarian Ensemble, valamint a canberrai Gyöngyösbokréta tánccsoportokkal. Rendszeres heti összejöveteleinken tánctanítás, táncház van, ahol a kicsik kezdő-, majd haladó-, valamint a felnőttek csoportjait hivatásos néptánc tanár tanítja. A tanítás a zenére is kiterjed, vannak fiatal tanítványaink. Rendkívül fontosnak tartjuk tudásunkat, ismereteinket továbbadni a jövő generációnak.

Mark Richards

Rozgonyi Magdi

Rozgonyi Magdi - a Magyar Kulturális Találkozó 2017 Szervező Bizottsága - titkár New South Wales-i Magyar Szövetség - Főtitkár Ausztráliai Magyar Szövetség - Public Officer