Kapantzián Artúr nyelvőrző irodalom barát

Dr. KAPANTZIÁN ARTÚR

A Találkozó Szervező Bizottsága felkérésére Dr Kapantzian Artúr változatos, zenei-irodalmi műsort állított össze. A két részből álló műsor sikeres levezetéséhez nagyban hozzájárul a világhírű magyar nyelvtudós, Professzor Amedeo di Francesco, a nápolyi egyetem tanára, aki a műsor tudományos munkatársa. A népszerű győri Hangraforgó Együttes hangulatos zeneszámokkal tarkítja a műsort. Az igényesen válogatott versek, írások felolvasása, elmondása mellett, digitális kisfilmeken versmondó hírességek és énekesek megjelenítésével kívánunk emlékezetes művészi élményt teremteni.

A melbourne-i magyar közösségben ismerősen hangzik Dr Kapantzian Artúr neve. Bizonyára sokan hallottak már a lelkes nyelvőrző irodalom barát ügyvédről, aki 1982 ben, mint politikai menekült magyar ügyvéd-költő érkezett Sydneybe. 1984-ben alapító tagja volt a Nyolcvanasok Baráti Köre, művészeti, irodalmi csoportnak. Az angol nyelvtudást többirányú szakmai tanulmányok során sajátította el, így pénzügyi, oktatásügyi, végül jogi szakterületen szerzett képesítéseket. Közel tíz évig munkahelyi képzéssel, oktatással foglalkozott. 1994-től a kisebbségi csoportok érdekképviseleti egyesületében vállalt vezető feladatot. Meghívott, vagy kinevezett tanácsadóként országos munkahelyi és oktatásügyi tanácsadó testületekben tevékenykedett NSW államban. 2003-ban Viktória állam egyik vidéki városkájába költözött. Az ausztráliai ügyvédi bejegyzéséhez szükséges jogi tanulmányok befejeztével 2008-tól ismét ügyvédként dolgozik.

A melbourne-i magyar közösséggel 2010-től tart szorosabb kapcsolatot. 2013-áprilisában néhány irodalom barát segítségével létre hozta az Ízes Beszélgetők Asztaltársaságát, amely napjainkban Magyar Irodalmi és Kultúrtörténeti Társaság, röviden Irodalom Barátok néven működik. Évente rendszeresen ünneplik a Magyar Költészet Napját (április 11) és a Magyar Nyelv Napját (november 13), továbbá számos irodalmi eseményt szerveznek.

Artúr fáradhatatlanul hirdeti az anyanyelv megőrzésének fontosságát, a választékos beszéd gyakorlását és fejlesztését, a világban szétszóródott magyarság nemzeti egységének alapját. Ha egy mondatban kellene bemutatni, akkor szólaltassuk meg őt, ugyanis otthon és a munkahelyén angolul tárgyalhat, ezért mosolyogva gyakran mondogatja: „Nekem a magyar nyelv az ünneplő ruhám, amelyet többnyire hétvégeken, vagy nemzeti ünnepeink alkalmával viselhetek.”

Mindenkit szeretettel várunk pénteken, 2017. január 6-án délután 1:30-kor a NSW Egyetem, New South Global Theatre Building G14-ben (Bejárat a High Street, Kensington felől).,–,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,,-,,-,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,,-,-,-,—-,-,,-,-,-,-,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,,–,-,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,-,,-,-,-,-,-,-,-,-

Egyes becslések szerint közel 5 millió magyar, vagyis fele az anyaország népességének él külföldön. Általánosítva tehát, minden harmadik magyar állampolgár az anyaország határain kívűl él. De mégis egy világméretű magyar nemzeti egységet kellene megteremteni! Hogyan fejleszthető tovább és milyen feltételek mellett lehet megőrizni a magyarság világméretű nemzeti egységét?

Az Irodalom Barátok csoportja vallja, hogy anyanyelvünk irodalmi szintű ismerete, gyakorlása bár nem kizárólagos biztosíték, de az egyik fontos összetartó erő lehet a diaszpóra országaiban élő magyarság egységesítése, magyarságtudatunk erősítése érdekében.

Ezzel a meggondolással a “Szép szavak ládafiából…” című műsorunk is anyanyelvünk szépségére kívánja felhívni a figyelmet, amikor közel ezer éves irodalmi múltunkból népi, irodalmi és zenei művekből szerkesztett érzelmekkel fűtött hullámvasútra hívunk mindenkit.

Gyertek velünk, utazzunk hát együtt, szárnyaljon szabadon anyanyelvünk, ó-hazánk iránti szeretetünk, szívünkbe fogadva a “Szép szavak ládafiából…” immár főként digitális formában megjelenő előadókat, ismert, vagy ritkábban hallható költeményeket, a csodaszép dallamokat.

Kellemes délutánt, maradandó irodalmi élményt kívánok mindenkinek.

Dr Kapantzian Artúr

Választékosan – a két előadó által gondosan  –  összeálított műsorfüzetet a helyszinen meg lehet vásárolni  –  $5.00